Yleisimmät sukupuolitaudit

Sukupuolitauteja on monenlaisia, mutta jotkin niistä ovat yleisempiä kuin toiset. CDC:n (Centers for Disease Control and Prevention) mukaan kolme yleisintä sukupuolitautia ovat klamydia, tippuri ja kuppa.

Nämä kolme sukupuolitautia johtuvat erityyppisistä bakteereista, mutta niillä on joitakin yhteisiä oireita, kuten kipua tai kirvelyä virtsatessa, epänormaalia vuotoa peniksestä tai emättimestä sekä kivuliaita tai turvonneita kiveksiä. Hoitamattomina sukupuolitaudit voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten hedelmättömyyttä, lantion tulehdussairauksia ja jopa kuoleman.

Onneksi kaikki kolme sukupuolitautia ovat hoidettavissa antibiooteilla. On kuitenkin tärkeää päästä testeihin ja hoitoon mahdollisimman pian vakavien komplikaatioiden välttämiseksi. Jos epäilet, että sinulla saattaa olla sukupuolitauti, on tärkeää käydä heti terveydenhuollon ammattilaisen luona.

1. Klamydia

Klamydia on sukupuoliteitse tarttuva infektio, jonka aiheuttaa Chlamydia trachomatis -bakteeri. Infektio tarttuu yleensä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä (emätin-, anaali- tai suuseksissä), mutta se voi tarttua myös tartunnan saaneesta äidistä vauvaansa synnytyksen aikana. Klamydia on hyvin yleinen sukupuolitauti erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Itse asiassa se on Yhdysvalloissa yleisimmin raportoitu sukupuolitauti.

Klamydia on Chlamydia trachomatis -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Klamydia tarttuu yleensä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä (emätin-, anaali- tai suuseksissä), mutta se voi siirtyä myös tartunnan saaneesta äidistä vauvaansa synnytyksen aikana. Klamydia on hyvin yleinen sukupuolitauti erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Itse asiassa se on Yhdysvalloissa yleisimmin raportoitu sukupuolitauti.

Klamydia on usein oireeton, mikä tarkoittaa, että monet tartunnan saaneet eivät saa mitään oireita. Kun oireita ilmenee, ne ilmaantuvat yleensä 1-3 viikon kuluessa altistumisesta, ja niihin voi kuulua kirvelyä virtsatessa, vuotoa peniksestä tai emättimestä, kipua yhdynnässä ja verenvuotoa kuukautisten välillä. Hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten lantionpohjan tulehdustaudin (PID) naisilla ja hedelmättömyyttä sekä miehillä että naisilla.

Klamydiaa voidaan helposti hoitaa antibiooteilla. Jos epäilet, että olet saattanut altistua klamydialle, on tärkeää käydä mahdollisimman pian terveydenhuollon ammattilaisen luona, jotta sinut voidaan testata ja aloittaa tarvittaessa hoito.

2. Tippuri

Tippuri on sukupuoliteitse tarttuva infektio, joka voi hoitamattomana aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Sen aiheuttaa Neisseria gonorrhoeae -bakteeri, joka voi tarttua sukupuolielimiin, peräsuoleen ja kurkkuun. Tippuri leviää yleisimmin suojaamattomassa emätin-, anaali- tai suuseksissä.

Tippurin oireita voivat olla kirvely virtsatessa, lisääntynyt vuoto peniksestä tai emättimestä ja kipu tai turvotus kiveksissä tai munasarjoissa. Monilla tippuria sairastavilla ei kuitenkaan ole mitään oireita.

Jos tippuria ei hoideta, se voi aiheuttaa lantionpohjan tulehdussairauden (PID), joka voi johtaa hedelmättömyyteen, kohdunulkoiseen raskauteen ja krooniseen lantiokipuun. Tippuri voi myös levitä vereen, niveliin ja aivoihin, mikä voi johtaa hengenvaarallisiin tiloihin, kuten septiseen niveltulehdukseen, aivokalvontulehdukseen ja endokardiittiin.

Paras tapa estää tippuri on käyttää kondomia seksin aikana ja käydä säännöllisesti testeissä sukupuolitautien varalta. Jos epäilet sairastavasi tippuria, on tärkeää käydä heti terveydenhuollon lääkärin vastaanotolla, jotta sinut voidaan hoitaa.

3. Kuppa

Kuppa on sukupuolitauti, joka voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, jos sitä ei hoideta. Sen aiheuttaa bakteeri nimeltä Treponema pallidum.

Kuppa leviää yleensä seksuaalisessa kontaktissa jonkun tartunnan saaneen kanssa. Se voi tarttua myös äidistä lapseen raskauden aikana.

Kuppa voi aiheuttaa useita erilaisia oireita. Niitä voivat olla esimerkiksi haavauma sukupuolielimissä tai suussa, kuume, laihtuminen, hiustenlähtö ja väsymys.

Jos kuppa ei saa hoitoa, se voi vaurioittaa aivoja, sydäntä ja muita elimiä. Se voi myös johtaa kuolemaan.

Kuppaa voidaan hoitaa antibiooteilla. Jos epäilet, että sinulla saattaa olla kuppa, on tärkeää mennä heti lääkäriin.

4. Herpes

Herpes on herpes simplex -viruksen (HSV) aiheuttama sukupuolitauti. HSV:tä on kahta tyyppiä: HSV-1, joka yleensä aiheuttaa suunterpeksen, ja HSV-2, joka yleensä aiheuttaa sukuelinherpeksen.

Herpes leviää ihokosketuksessa, kuten suudellessa, suuseksissä tai anaaliyhdynnässä. Se voi levitä myös saastuneiden esineiden, kuten pyyhkeiden, partaterien tai seksilelujen, yhteiskäytön kautta.

Herpes on hyvin yleinen sukupuolitauti, erityisesti HSV-2. Yhdysvalloissa arviolta joka kuudennella aikuisella on HSV-2.

HSV-1:n oireita ovat tyypillisesti huuliherpes tai kuumerakkulat suun ympärillä. HSV-2 aiheuttaa yleensä sukuelinten haavaumia, mutta voi aiheuttaa myös huuliherpeksen.

Molemmat HSV-tyypit voivat aiheuttaa haavaumia huuliin, kieleen, ikeniin, suupieliin, poskien sisäpuolelle tai sukupuolielimiin tai peräaukkoon.

Herpes on usein oireeton, mikä tarkoittaa, että ihmisillä voi olla virus tietämättään.

Kun oireita ilmenee, ne voivat vaihdella lievistä vakaviin, ja niihin voi kuulua mm. seuraavat:

-Haavaumia tai rakkuloita suussa, huulilla tai sukupuolielimissä.

-kuume

-lihassäryt

-Kurkkukipu

-Väsymys

Herpes diagnosoidaan fyysisen tutkimuksen ja haavaumasta otetun nesteen testauksen avulla. Herpestä ei ole parannuskeinoa, mutta viruslääkkeet voivat vähentää oireiden vakavuutta ja esiintymistiheyttä.

5. HPV

Ihmisen papilloomavirus (HPV) on virus, joka on hyvin yleinen seksuaalisesti aktiivisten ihmisten keskuudessa. HPV:tä on yli 100 erilaista tyyppiä, ja monet niistä eivät aiheuta mitään oireita. Jotkin HPV-tyypit voivat kuitenkin aiheuttaa sukupuolielinten syyliä, ja toiset tyypit voivat johtaa kohdunkaulan, vulvan tai peräaukon syöpään. HPV leviää seksikontaktin kautta, ja on tärkeää käyttää kondomia tämän viruksen leviämisen estämiseksi.

6. HIV/AIDS

HIV/AIDS on vakava, hengenvaarallinen sairaus, jonka aiheuttaa ihmisen immuunikatovirus (HIV). Hoitamattomana HIV voi vahingoittaa immuunijärjestelmää ja vaikuttaa kehon eri osiin. AIDS on HIV-infektion pisimmälle edennyt vaihe, ja se voi lyhentää dramaattisesti tartunnan saaneen henkilön elinikää.

Hiv/aidsia ei voida parantaa, mutta on olemassa hoitoja, jotka voivat pidentää viruksen saaneen henkilön elämää. Viime vuosina lääketieteellisen teknologian kehitys on johtanut tehokkaampiin hoitoihin, ja HIV/aidsia sairastavat ihmiset elävät nykyään pidempään ja terveempinä.

Jos epäilet, että olet saattanut altistua hiv-tartunnalle, on tärkeää käydä testeissä mahdollisimman pian. Varhainen diagnoosi ja hoito ovat olennaisen tärkeitä, jotta virusta voidaan hallita ja estää sen eteneminen aidsiksi.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on sukupuolitautien yleisin oire?

Sukupuolitautien yleisin oire on kirvely virtsatessa. Kuitenkin, virtsatietulehdus on myös yleinen sukupuolitautien aiheuttama sairaus, joka aiheuttaa kirvelyä virtsatessa. Sukupuolitaudit voivat silti olla myös täysin oireettomia.

Miten sukupuolitaudit oireilevat?

Valtaosa sukupuolitautien oireista on täysin oireettomia. Kuitenkin esimerkiksi tihentynyt virtsaamistarve, lisääntynyt valkovuoto, alavatsakivut, ylimääräiset veriset vuodot sekä alapään rakkulat, syylät tai haavaumat voivat kieliä tartunnasta.

Mikä sukupuolitauti aiheuttaa kirvelyä?

Sukupuolitaudit voivat aiheuttaa kirvelyä virtsatessa. Oireina voi olla myös kirvely virtsatessa, tiheä virtsaamisen tarve ja poikkeava vuoto emättimestä. Sukupuolitauteja voivat aiheuttaa virukset, bakteerit, sienet ja loiset.

Voiko sukupuolitaudin saada suutelemalla?

Herpesvirus voi tarttua suutelemalla, mikäli toinen henkilö on herpeksen aktiivisessa vaiheessa. Muut sukupuolitaudit eivät tartu suudellessa. Sukupuolitaudit voivat tarttua suun alueelle suojaamattomassa suuseksissä.

Missä voit käydä sukupuolitautien testauksessa?

Seksitautinäytteitä otetaan terveysasemilla, yksityisillä lääkäriasemilla ja sukupuolitautien poliklinikoilla. Testauskäytännöt vaihtelevat kunnittain, joten ajankohtaisimman tiedon oman asuinkunnan seksitautitestauksesta saat soittamalla terveysasemalle tai kunnan verkkosivuilta.

Miksi seksi taudit ovat vaarallisia terveydelle?

Seksitaudit ovat vaarallisia terveydelle, koska ne voivat aiheuttaa lapsettomuutta, tulehduksia, kasvattaa syövän riskiä ja pahimmillaan aiheuttaa kuoleman. Bakteerien aiheuttamat seksitaudit ovat hoidettavissa antibiooteilla, mutta virusten aiheuttamat seksitaudit ovat usein vaikeampia parantamaan. Seksitaudit voivat levitä myös tavallisen sukupuoliyhteyden välityksellä, joten on tärkeää olla tietoinen niiden olemassaolosta ja välttää niitä.

Miten seksitauti alkaa?

Yleensä seksitauti alkaa oireista, jotka ovat varsin epämiellyttäviä ja vaikeita jaksaa. Näitä ovat esimerkiksi kirvelyä virtsatessa, tihentynyt virtsaamisen tarve, vuotoa virtsaputkesta, lisääntynyttä valkovuotoa, yhdynnän jälkeistä veristä vuotoa ja alavatsakipuja. Itämisaika on yleensä 10–14 vuorokautta.

Miten sukupuolitauti oireilee suussa?

Oireet voivat vaihdella hieman riippuen taudista, mutta yleisiä oireita ovat muun muassa limakalvoaftat, ientulehdus ja nielurisatulehdus. Taudin aiheuttaja voi myös aiheuttaa kovaa kipua ja tulehdusta suussa.

Miten tippuri oireilee?

Tippurin oireita ovat runsas kellertävä vuoto virtsaputkesta, kirvely virtsatessa ja tihentynyt virtsaamistarve. Hoitamattomana tulehdus voi levitä ylöspäin virtsaputkessa aiheuttaen kuroumia virtsaputkeen. Tippuri voi aiheuttaa klamydian tavoin lisäkivestulehduksen.

Miten pääsee sukupuolitauti testeihin?

Testeihin pääsee terveyskeskuksessa, sukupuolitautien poliklinikalla ja yksityisillä terveysasemilla. Se, miten testeihin pääsee, vaihtelee kunnittain, joten sinun kannattaa soittaa paikalliselle terveysasemalle, ja kysyä sieltä asiaa.

Mistä johtuu alapään kirvely?

Vaginal burning or itching can be caused by several different things. Often, it is due to a yeast infection or bacterial vaginosis, but it can also be caused by dryness of the vaginal mucous membranes (atrophy).

Miten hoidetaan Seksitauteja jotka ovat bakteerien aiheuttamia?

Seksitauteja, jotka ovat bakteerien aiheuttamia, hoidetaan niihin tehoavilla antibiooteilla. Myös kumppanin hoitaminen ja jälkitarkastus on tärkeää. Hoitamattomina seksitaudit voivat aiheuttaa vakavia seurauksia, kuten lapsettomuutta.

Voiko Seksitaudin parantaa?

Seksitaudin voi sairastaa mikä tahansa ihminen, minkä ikäinen tai sukupuoli tahansa. Seksitaudin oireet voivat olla lieviä tai vakavia, ja ne voivat vaikuttaa ihmisen elämään merkittävästi. Seksitaudin voi parantaa lääkityksellä. Lääkkeet ovat ilmaisia, ja ne auttavat ihmistä pääsemään eroon seksitaudin oireista.

Voiko klamydia tarttua suusta alapäähän?

Täten, vaikka on mahdollista, että klamydia tarttuu suusta alapäähän, se on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Klamydiaa voi kuitenkin levittää peräaukosta suuhun ja toisin päin.

Voiko klamydian saada Suudellessa?

Klamydia on sukupuolitauti, joka tarttuu pääasiassa suojaamattomassa seksissä. Klamydia ei kuitenkaan tartu suudellen, joten voitte turvallisesti suudella tyttöystäväsi kanssa.

Jätä kommentti