Mikä on tippuri?

Tippuri on sukupuolitauti, jonka aiheuttaa Neisseria gonorrhoeae -bakteeri. Bakteereja esiintyy yleensä sukupuolielinten, peräsuolen tai kurkun limakalvoilla. Tippuri leviää seksuaalisessa kontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa. Se voi tarttua myös äidistä lapseen synnytyksen aikana.

Tippurin oireita ovat kirvely virtsatessa, lisääntynyt emätinvuoto ja alavatsakipu. Hoitamattomana tippuri voi johtaa lantion tulehdussairauteen (PID), joka voi aiheuttaa hedelmättömyyttä. Tippuri voi myös levitä vereen, mikä voi johtaa vakavaan infektioon eli sepsikseen.

Tippuria voidaan hoitaa antibiooteilla. On tärkeää lopettaa kaikki antibiootit, vaikka oireet menisivätkin ohi. Jos tippuria ei hoideta, se voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

Mitä tippuri on?

Tippuri on sukupuolitauti, jonka aiheuttaa Neisseria gonorrhoeae -bakteeri. Se voi tarttua sekä miehiin että naisiin, ja se tarttuu yleensä suojaamattomassa seksissä. Tippurin oireita ovat polttava tunne virtsatessa, vuotoa peniksestä tai emättimestä ja alavatsakipu. Hoitamattomana tippuri voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten lantionpohjan tulehdustaudin (PID) naisilla ja hedelmättömyyttä sekä miehillä että naisilla. Tippuri voidaan parantaa antibiooteilla, joten on tärkeää päästä testeihin ja hoitoon, jos epäilet, että sinulla saattaa olla infektio.

Miten tippuri tarttuu?

Tippuri tarttuu yleisimmin suojaamattomassa yhdynnässä. Tähän kuuluu anaali-, emätin- ja suuseksi. Tippuria aiheuttavia bakteereja, Neisseria gonorrhoeae -bakteereita, esiintyy sukuelinten limakalvoilla, mukaan lukien kohdunkaula, kohtu ja munanjohtimet naisilla sekä virtsaputki sekä miehillä että naisilla. Bakteereja voi esiintyä myös suussa, kurkussa ja peräaukossa.

Tippuri tarttuu yleensä ihmisestä toiseen sukupuoliyhteyden välityksellä. Se voi tarttua myös äidistä vauvaansa synnytyksen aikana. Bakteeri voi tarttua tartunnan saaneiden kehon nesteiden, kuten siemennesteen, emätinnesteiden tai veren, välityksellä.

Voit vähentää tippurin riskiäsi käyttämällä kondomia yhdynnässä ja välttämällä seksuaalista kanssakäymistä sellaisen henkilön kanssa, jolla on infektio.

Mitkä ovat tippurin oireet?

Tippuri oireet ovat mm. ovat polttava tunne virtsatessa, vuotoa peniksestä tai emättimestä ja alavatsakipu. Hoitamattomana tippuri voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten hedelmättömyyteen, lantionpohjan tulehdussairauksiin ja lisääntyneeseen riskiin saada HIV-tartunta.

Miten tippuria hoidetaan?

Tippuri hoidetaan yleensä antibioottikuurilla. Tavallisimmat tippurin hoitoon käytettävät antibiootit ovat atsitromysiini ja siprofloksasiini. Tippuri voidaan hoitaa myös kerta-annoksella keftriaksonia. Jos sinulla on tippuri, on tärkeää välttää seksiä, kunnes antibioottikuuri on suoritettu loppuun. Jos olet raskaana ja sinulla on tippuri, sinua on hoidettava antibiooteilla, jotta tartunta ei pääse leviämään vauvaan.

Voiko tippuria ehkäistä?

Kyllä, tippuri voidaan ehkäistä käyttämällä kondomia seksin aikana ja jättämällä seksilelut käyttämättä. On myös tärkeää käydä säännöllisesti testeissä sukupuolitautien varalta ja välttää suojaamatonta seksiä sellaisten kumppanien kanssa, joilla on sukupuolitauti.

Usein kysytyt kysymykset aiheesta Mikä on tippuri (sukupuolitauti)?

Onko seksitaudit yleisiä nuorilla?

Seksitautit ovat yleisiä nuorilla, ja klamydia on yksi yleisimmistä seksitauti. Kondylooma ja sukuelinherpes ovat myös yleisiä seksitautit, joita sairastetaan usein. Tilastojen mukaan klamydiatartunnoista yli 60 % todetaan alle 25-vuotiailla. Seksitaudit ovat valitettavaa, mutta todettavasti yleisiä erityisesti nuorten keskuudessa.

Mitä Hoitamaton tippuri voi aiheuttaa?

Hoitamaton tippuri voi levitä ylöspäin virtsaputkessa, aiheuttaa kuroumia virtsaputkeen ja lisäkivestulehduksen. Myös erektiot voivat muuttua kivuliaiksi. Varsinkin peräsuolen ja nielun tippurit voivat pysyä kokonaan oireettomina. Nielutippurin oireet muistuttavat tavallisesti angiinaa.

Voiko kuppaan kuolla?

Kyllä, kuppa voi tappaa. 1500-luvulla kuppa oli paljon vakavampi tauti kuin nykyään, ja se aiheutti kivuliaita haavoja sukupuolielimiin, dementiaa ja lopulta kuoleman. Nykyään kuppa voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta aiemmin se oli paljon tappavampi tauti.

Onko kuppa yleinen?

Noin kuppa tarttuu virusta tartunnan saanut henkilöstä ja noin puolet tartunnoista saadaan ulkomailta, joten kuppa voi olla yleinen joissain maissa. Kuppa on kuitenkin harvinainen Suomessa, missä todetaan noin 200 tartuntaa vuodessa. Tartuntojen määrä on kuitenkin lisääntynyt viime vuosina.

Voiko kuppa olla täysin oireeton?

Kuppa voi olla täysin oireeton, kun se on latentti. Tertiääri- eli myöhäiskuppa on kolmasosa hoitamattomista potilaista saa myöhäiskupan oireita vuosien kuluttua. Muutoksia voi esiintyä eri puolilla elimistöä: ihossa, keskushermostossa ja sydämessä.

Mistä tietää että miehellä on sukupuolitauti?

Sukupuolitaudit ovat yleisiä, ja miehillä on usein oireita, jotka voivat olla merkkejä sukupuolitaudista. Oireet voivat vaihdella ja riippuvat taudista. Yleisimpiä oireita ovat kutina ja polttaminen sukupuolielimissä, virtsakirvely, värinä tai vuoto virtsaputkesta, värinä tai vuoto peräaukosta, kipu ja verenvuoto sukupuoliyhteydessä sekä kivuliaat ja arvaamattomat kuukautiset. Jos miehellä on näitä oireita, hänen tulisi hakeutua lääkäriin mahdollisimman pian. Sukupuolitaudit voivat olla vaarallisia, ja ne voivat aiheuttaa vakavia seurauksia, jos niitä ei hoideta ajoissa.

Jätä kommentti