Klamydia (sukupuolitauti)

Klamydia on Chlamydia trachomatis -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Se voi aiheuttaa sukupuolielinten infektioita sekä miehille että naisille. Miehillä oireita ovat kirvely ja kipu virtsatessa, vuotoa peniksestä ja kiveskipuja. Naisilla oireita ovat virtsatessa esiintyvä kirvely, emättimen vuoto ja alavatsakipu. Klamydia voi myös aiheuttaa silmätulehduksia ja keuhkokuumetta tartunnan saaneiden äitien lapsilla.

Klamydiaa hoidetaan antibiooteilla. Klamydiaa sairastavien on pidättäydyttävä seksuaalisesta kanssakäymisestä, kunnes he ja heidän seksikumppaninsa ovat saaneet hoidon päätökseen. Klamydiaa voidaan ehkäistä käyttämällä kondomia seksuaalisen kanssakäymisen aikana.

Mitkä ovat klamydian oireet?

Klamydia-oireet voivat vaihdella henkilöstä riippuen ja voivat olla lieviä tai olla olemattomia. Yleisimmät oireet ovat kipu ja epämukavuus sukuelinten alueella, kutina ja valkoinen tai kellertävä vuoto sukuelimistä. Miehillä voi esiintyä myös kipua ja epämukavuutta virtsaamisen aikana.

Yleisimmät klamydian oireet ovat mm:

  • Vuotoa peniksestä tai emättimestä
  • kivuliaat tai turvonneet kivekset
  • tuskainen yhdyntä
  • epänormaali verenvuoto emättimestä.
  • Alavatsakipu

Hoitamaton klamydia voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten lantion tulehdussairauteen, hedelmättömyyteen ja kohdunulkoiseen raskauteen.

Miten klamydia tarttuu?

Klamydia tarttuu yleisimmin suojaamattomassa emätin-, anaali- tai suuseksissä. Klamydiaa aiheuttava bakteeri, Chlamydia trachomatis, leviää seksuaalisessa kontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa. Klamydia voi levitä myös tartunnan saaneesta äidistä vauvaansa synnytyksen aikana.

Miten Klamydia diagnosoidaaan?

Klamydia diagnosoidaan pääsääntöisesti PCR testillä virtsasta. Diagnoosi on tarkka. Klamydia testi voidaan Suomessa tehdä maksutta terveyskeskuksessa tai jollain paikkakunnalla etätestauksena.

Klamydian hoitaminen

Klamydia hoidetaan antibiooteilla, jotka täytyy ottaa lääkärin ohjeen mukaan mukaan. Lääke voi olla joko tablettimuodossa tai lihaksensisäisenä injektiona. Suomessa yleisin lääke klamydian hoitoon on Atsitromysiini 1g kerta annoksena. Muita antibiootteja, joita voidaan käyttää klamydian hoitoon, ovat doksisykliini, erytromysiini ja levofloksasiini. .

Mitkä ovat klamydian komplikaatiot?

Klamydia voi aiheuttaa hoitamattomana monia komplikaatioita. Näitä komplikaatioita ovat muun muassa lantion tulehdussairaus, joka voi johtaa hedelmättömyyteen, kohdunulkoiseen raskauteen ja krooniseen lantion alueen kipuun.

Klamydia voi myös aiheuttaa lisäkivestulehduksen, joka on kivesten kivulias tila, joka voi johtaa hedelmättömyyteen. On erittäin tärkeää, että klamydia hoidetaan mahdollisimman pian näiden vakavien komplikaatioiden välttämiseksi

Voiko klamydiaa ehkäistä?

Ei ole olemassa varmaa tapaa ehkäistä klamydiaa, mutta voit tehdä joitakin asioita riskin pienentämiseksi. Jos olet seksuaalisesti aktiivinen, paras tapa ehkäistä klamydiaa (ja muita sukupuolitauteja) on käyttää kondomia aina, kun harrastat seksiä. Jos et ole tällä hetkellä yksiavioisessa parisuhteessa, sinun tulisi käydä säännöllisesti testeissä sukupuolitautien varalta.

Voit myös puhua kumppanisi kanssa testeistä ja kondomien käytöstä.

Usein kysytyt kysymykset aiheesta klamydia

Missä voi tehdä Sukupuolitautitestin?

Sukupuolitautitestejä voidaan tehdä terveysasemilla, yksityisillä lääkäriasemilla ja sukupuolitautien poliklinikoilla. Testauskäytännöt vaihtelevat kunnittain, joten ajankohtaisimman tiedon oman asuinkunnan seksitautitestauksesta saa soittamalla terveysasemalle tai kunnan verkkosivuilta.

Voiko hoidettu klamydia tarttua?

Klamydia on tarttuva tauti, joka voidaan hoitaa antibiooteilla. Hoidettu klamydia voi kuitenkin edelleen tartuttaa muita, joten on tärkeää, että kaikki tartunnan saaneet henkilöt saavat hoitoa. Klamydiaa voi levittää myös oireettomana, joten on tärkeää, että kaikki riskitekijät huomioidaan ja tartunnan saaneet henkilöt testataan.

Näkyykö klamydia Gynekologilla?

Gynekologilla diagnosoidaan klamydia usein kliinisen tutkimuksen ja papa-kokeen perusteella. Klamydia-infektio näkyy usein papa-kokeessa muutoksina soluissa. Jos haluat varmistaa, että sairastat klamydiaa, sinun tulee kuitenkin suorittaa erillinen klamydia-testi. Klamydia-testi on yleensä maksuton, ja se voidaan suorittaa joko lääkärillä tai terveyskeskuksessa.

Miten sukupuolitauteja testataan?

Seksitauteja voidaan testata virtsatestillä tai verikokeella. Virtsatesti voidaan tehdä klamydiaa ja tippuria varten, kun taas verikokeella voidaan testata HIV, kuppa, hepatiitti B ja hepatiitti C. Osalle seksitaudeista, kuten herpes ja kondylooma, ei ole yksinkertaista testimenetelmää.

Onko sukupuolitauti testit ilmaisia?

Tartuntatautilain mukaan sukupuolitautien testaaminen ja hoitaminen on julkisessa terveydenhuollossa aina ilmaista. Laissa ei kuitenkaan määritellä, milloin testi pitäisi ottaa. Hoitosuosituksen mukaan halukkaat pitää aina päästää sukupuolitautitesteihin.

Miten varata aika sukupuolitauti testiin?

Testaaminen on tärkeää, sillä sukupuolitautit voivat levitä helposti ja olla vaarallisia terveydelle. Sukupuolitautien poliklinikalla ja yksityisillä terveysasemilla on mahdollista tehdä seksitautitestejä. Testaamiseen tarvitaan aika, jonka voi varata soittamalla paikalliselle terveysasemalle.

Voiko sukupuolitauti testi olla väärässä?

On mahdollista, että testi on paljastanut väärän tuloksen, vaikka klamydia olisi ollut olemassa. Tämän vuoksi on tärkeää, että jos epäilet olevasi sairastunut, ota yhteys lääkäriin. Lääkäri voi tehdä tarkemman tutkimuksen ja määrätä tarvittaessa toisen testin.

Voiko klamydia tarttua suusta emättimeen?

Suuseksissä klamydia voi tarttua sekä miehelle että naiselle. Tarttuvuus on kuitenkin heikompi kuin suojaamattomassa yhdynnässä. Klamydia on yleisin seksuaalisesti tarttuva tauti, ja se voi tarttua sekä suuseksin että yhdynnän välityksellä. Suuseksissä tarttuvuus on kuitenkin heikompi, ja siksi se on harvoin syynä taudin levittämiseen. Klamydia on usein oireeton, ja siksi se voi levitä helposti etenkin nuorilla, jotka eivät ole tietoisia taudin olemassaolosta. Klamydiaa voi olla vaikea diagnosoida, ja siksi on tärkeää, että seksuaalisesti aktiiviset henkilöt käyvät säännöllisesti lääkärissä tarkastuksissa. Klamydia voi aiheuttaa vakavia seurauksia, jos se ei ole hoidettu ajoissa. Naisilla se voi aiheuttaa kohdun limakalvon tulehduksen, joka voi johtaa vakavaan verenvuotoon ja jopa keskenmenoon. Miehillä klamydia voi aiheuttaa eturauhastulehduksen, joka voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten steriiliyteen.

Voiko klamydia tarttua pinnasta?

Klamydiaa ei voi tarttua pinnalta, vaan se levittää seksin kautta.

Mistä tietää onko klamydia levinnyt?

Klamydia on yksi yleisimmistä seksuaalisesti levittävistä tulehduksista, ja se voi levitä nopeasti mikäli sitä ei hoideta. Klamydiatulehdus voi olla oireeton, mutta yleisimmät oireet ovat poikkeava valkovuoto, virtsakirvely ja ylimääräinen tiputteluvuoto. Jos klamydia on levinnyt kohdun limakalvolle, voi esiintyä alavatsakipua ja epäsäännöllisiä kuukautisvuotoja. Mikäli epäilet saaneesi klamydiaa, on tärkeää hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon, jotta tulehdus ei pääse leviämään.

Jätä kommentti