Onko huuliherpes vaarallinen?

Terveelle ihmiselle herpes ei ole hengenvaarallinen. Jos immuunipuolustus on heikentynyt esimerkiksi lääkityksen vuoksi, voi herpes kuitenkin aiheuttaa vaaraa terveydelle. Herpes vaikuttaa vain tartunta-alueella, eli esimerkiksi kiputuntemukset eivät säteile muualle kehoon, Halonen kertoo.

Miten huuliherpes hoidetaan?

Herpes kannattaa hoitaa mieluiten tehokkailla tableteilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Jos oireet kuitenkin jatkuvat yli kuukauden ja esimerkiksi asikloviiria sisältävä valmiste ei vie oireita pois, tulee hakeutua lääkäriin. On tärkeää myös varmistaa, etteivät oireet johdu muusta sairaudesta.

Voiko herpes olla kasvoissa?

Niitä on useimmiten huulessa (huuliherpes eli yskänrokko, ks. kuvat ja ), sierainaukossa tai muualla kasvoissa. Joskus herpes voi oireilla muualla iholla kuten sormessa (ks. kuva ), pakarassa tai jalkaterässä.

Kauanko herpes voi kestää?

Saatat tuntea kihelmöintiä tai polttavaa kipua ennen rakkuloiden ilmaantumista. Kun ne ovat ilmestyneet, ne tavallisesti puhkeavat, vuotavat, rupeutuvat ja häviävät useamman päivän tai parin viikon kuluttua. Hoitamaton huuliherpes kestää tyypillisesti 7–10 päivää, mutta se voi kestää jopa kaksi viikkoa.

Voiko herpes tarttua suudellessa?

Herpesvirus tarttuu eteenpäin lähikontaktissa pisara- ja kosketustartuntana eli esimerkiksi suudellessa. Huuliherpes aiheuttaa kirveleviä rakkuloita yleensä huuliin, suupieliin tai muualle kasvoihin. Tauti ei ole jatkuvasti aktiivinen, mutta rakkulat uusiutuvat herkästi ja ilmestyvät usein samaan paikkaan.

Miten huuliherpes alkaa?

Uusiutuva huuliherpes alkaa yleensä alueen punoituksena sekä kutinana, kirvelynä tai pistelynä. Parin päivän sisällä ensioireiden alkamisesta suun alueelle puhkeaa huuliherpekselle tyypillisiä rakkuloita. Rakkulat ovat aluksi kirkkaita, minkä jälkeen ne alkavat kellertää.

Milloin herpes näkyy?

Rakkuloiden sisältämä neste sisältää virusta, joten huuliherpes on tarttuvimmillaan rakkuloiden vuotaessa. Ensimmäinen huuliherpesinfektio puhkeaa yleensä 2–20 päivän sisällä kanssakäymisestä infektoituneen ihmisen kanssa.

Voiko herpes tarttua verestä?

Uusiutunut tai toistuva huuliherpes (yskänrokko) tai herpes muualla ihossa estää verenluovutuksen, kunnes rakkulat ovat kuivuneet rupivaiheeseen.

Miten saada herpes pois?

Huuliherpes voidaan hoitaa yhdellä käynnillä käyttämällä laseria. Vastaanottomme Kavo Key Laser -laitteella hoidamme huuliherpeksen niin, ettei se enää uusiudu hoidetulle alueelle. Huulessa oleva alue laseroidaan muutamassa minuutissa yleensä ilman puudutusta.

Onko kaikilla herpes?

Huuliherpes, eli yskänrokko, on herpes simplex -viruksen aiheuttama tarttuva tauti. Noin 90 % aikuisista on joskus saanut huuliherpestartunnan, mutta kaikilla se ei oireile lainkaan. Virus jää kuitenkin elimistöön pysyvästi ja voi siksi oireilla aika ajoin.

Mitä tehdä jos on huuliherpes?

Mitä voit tehdä itse? Herpes parantuu ilman hoitoa viimeistään kuukauden kuluessa. Apteekista voi hankkia reseptittä asikloviiriä sisältäviä tuotteita, jotka voivat nopeuttaa paranemista. Voidetta laitetaan viidesti vuorokaudessa heti herpeksen ensi oireiden ilmestyttyä, ja hoitoa jatketaan noin viisi vuorokautta.

Miten erottaa huuliherpes ja finni?

Herpeksen ensimmäisinä oireina on paikallinen ihon tunnottomuus, sitten kirvely ja kutina. Finnitkin voivat aristaa, mutta tunnottomuus ja kutina puuttuvat. Näpyn paikka. Sekä herpes että finni voi ilmestyä lähes minne tahansa kasvoilla.

Lue lisää: Miten erottaa huuliherpes ja finni?

Milloin huuliherpes on parantunut?

Ensioireita ovat paikallinen kihelmöinti ja kipu. Sen jälkeen nousee rakkuloita, jotka rupeutuvat nopeasti. Uusiutuva huuliherpes paranee yleensä itsestään 1–2 viikossa.

Jätä kommentti