Miten sukupuolitauteja hoidetaan?

Miten seksitauteja hoidetaan? Seksitauteja ei voi itsehoitaa. Hoito on aina lääkärin määräämää ja se aloitetaan aina testitulosten perusteella. Esimerkiksi virtsasta tai emättimen limakalvoilta löytynyt oireeton tai vähäoireinen klamydia hoidetaan kerta-annoksella antibiootilla.

Miten sukupuolitauteja voidaan ehkäistä?

Paras tapa suojautua seksitaudeilta on käyttää kondomia. Muistathan, että myös oireeton seksitauti tarttuu!

Tartuntatautilaki ja -asetus

  1. yleisvaarallisiin (kuppa)
  2. valvottaviin (klamydia, tippuri, HIV-infektio, hepatiitti B ja C ja sankkerit sisältäen myös LGV:n) ja.
  3. muihin (kondylooma ja genitaaliherpes).

Voiko sukupuolitauti tarttua saunasta?

Seksitaudit eivät tartu uimahallin vedestä, saunan lauteilta tai WC-istuimilta. Nimensä mukaisesti seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa seksissä. Saunassa on tärkeä muistaa käyttää istuinsuojaa, sillä saunan kosteudessa ja lämmössä puiset lauteet ovat otollinen kasvualusta esimerkiksi sienitaudeille.

Voiko sukupuolitauti mennä ohi?

Klamydia häviää harvoin itsestään. Se voi itse asiassa aiheuttaa vakavia terveysongelmia sekä miehille että naisille, jos se jätetään hoitamatta. Onneksi klamydia on parannettavissa lyhyen antibioottikuurin avulla. Mitä nopeammin diagnoosin saa, sitä nopeammin komplikaatioiden riskiä pystyy pienentämään.

Voiko sukupuolitauti tarttua kondomin kanssa?

Emätinyhdynnän lisäksi seksitaudin voi saada myös peräaukkoyhdynnässä, suuseksissä ja joskus ihonkin välityksellä esimerkiksi käsien kautta. Kondomin ja suuseksisuojan avulla pystyy hyvin suojautumaan seksitaudeilta.

Voiko sukupuolitauti tarttua iholta?

Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Tartunta voi tapahtua yhdyntätavasta riippuen terskan, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Koko yhdynnän aikana paikallaan pysynyt kondomi suojaa useimmilta tartunnoilta.

Voiko sukupuolitauti tarttua suuhun?

Lähes kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua suuhun, pois lukien syyhypunkki ja satiaiset. Herpesvirusta on kahta tyyppiä. HSV-1 aiheuttaa yleensä huulessa tai nenänpielessä esiintyvän huuliherpeksen, ja HSV-2 sukupuoliherpeksen. Huuliherpes voi kuitenkin tarttua myös sukuelimiin ja sukupuoliherpes huuliin.

Miten sukupuolitauti testit otetaan?

HIV-testi otetaan verinäytteenä sormenpäästä, ja tulos on valmis vartin kuluttua. Testiä luetaan kuin raskaustestiä: kaksi viivaa tarkoittaa positiivista tulosta. Myös syfilis- eli kuppatesti otetaan verestä. Klamydianäyte puolestaan otetaan pumpulipuikolla kohdunsuulta ja miehillä virtsaputkesta.

Voiko sukupuolitauti olla syntyessä?

Taudit eivät siis voi kehittyä itsestään, vaan jonkinlainen tartunnan lähde pitää olla. JOS syynä ei ole seksi voi yksi vaihtoehto olla esim. taudin siirtyminen äidistä lapseen raskauden/synnytyksen yhteydessä.

Voiko suihin otosta tulla sukupuolitauti?

RFSU:n seksuaaliterapeutin vastaus: Seksitaudit tarttuvat kaikille limakalvoille (sukuelimiin, suuhun ja anaaliin). Jos seksikumppanilla on tauti, niin sen voi saada suuseksissä. Jos sinulla on seksitauti, voi nainen saada sen antamalla sinulle suuseksiä.

Milloin sukupuolitauti oireilee?

Sukupuolitaudit voivat olla oireettomia, mutta jos sukupuolitaudit mietityttävät esimerkiksi suojaamattoman seksin jälkeen uuden kumppanin kanssa, tutkimuksiin kannattaa heti mennä. Sukupuolitaudit voivat oireilla myös kirvelynä pissatessa sekä näppylöinä, haavaumina tai rakkuloina sukuelimissä.

Mitä Sukupuolitautitesteissä tehdään?

Osa sukupuolitaudeista voidaan todeta verikokeella, joka otetaan useimmiten sormenpäästä. B- ja C-hepatiitti, kuppa ja HIV ovat tärkeimmät verinäytettä vaativat seksitaudit, mutta joskus kotona otettavilla verinäytteillä voidaan testata myös klamydia ja tippuri.

Voiko sukupuolitaudit tarttua suuseksissä?

Tippuri on gonokokin aiheuttama sukupuolitauti, joka siirtyy suuseksin välityksellä suun limakalvoille. Myös spirokeetan aiheuttama kuppa eli syfilis, klamydiabakteerin aiheuttama tulehdus, herpes- ja papilloomavirus sekä HI-virus voivat tarttua suuseksin välityksellä.

Jätä kommentti