Testaaminen. Tyypillinen rakkula riittää yleensä herpeksen toteamiseen. Paras tulos saadaan, kun näyte otetaan uusista rakkuloista. Tartunta voidaan selvittää myös verikokeella.
Onko Genitaaliherpes vaarallinen?
Jos oireet ovat rajut, on syytä lähteä lääkäriin. Tehokas hoito voi myös vähentää viruksen jälkeistä kiputilaa, joka toisinaan saattaa jäädä kiusaamaan paikallisesti vielä ulkoisten oireiden hävittyä. Uusiutuva herpes voi aiheuttaa silmään sarveiskalvotulehduksen, aikuiselle kasvohalvauksen, tai imusuonitulehduksen.
Mikä vitamiini auttaa Herpekseen?
1950-luvulla tutkijat huomasivat, että eri aminohappoja sisältävät ruoat saattavat edistää tai estää herpesviruksen lisääntymistä. Arginiini lisäsi ja lysiini esti herpeksen kasvua. Lysiiniä käytetäänkin herpesinfektioiden hoidossa.
Saako herpeksen pois?
Herpesvirusta ei ole mahdollista eradikoida elimistöstä. Nykyisillä viruslääkkeillä voidaan kuitenkin lieventää potilaan oireita ja lyhentää viruksen erittymisaikaa, jolla on merkitystä taudin tarttuvuuden kannalta.
Mikä aktivoi herpeksen?
Toistuvasta herpeksestä kärsivän kannattaa suojautua hyvin auringolta, sillä UVB-säteet heikentävät vastustuskykyä ja voivat saada oireet puhkeamaan. Huuliherpeksen voi aktivoida myös esimerkiksi suun alueen toimenpiteet. Myös vilustuminen, stressi ja naisilla kuukautiset voivat saada oireet puhkeamaan.
Miksi herpes ei parane?
HSV-1 on piilossa hermosoluissasi taudin puhkeamisten välillä, joten se ei parane koskaan kokonaan. Ensitartunnan jälkeen virus jää lepotilaan kasvojen hermosolujen sisään kantajan loppuelämän ajaksi.
Mitä tehdä Herpekselle?
Herpes kannattaa hoitaa mieluiten tehokkailla tableteilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Jos oireet kuitenkin jatkuvat yli kuukauden ja esimerkiksi asikloviiria sisältävä valmiste ei vie oireita pois, tulee hakeutua lääkäriin. On tärkeää myös varmistaa, etteivät oireet johdu muusta sairaudesta.
Miten herpes etenee?
Sukuelinherpes tarttuu seksissä suoran kosketuksen välityksellä. Tartunnan leviäminen on todennäköisintä silloin, kun toisella osapuolella on tuoreita herpesrakkuloita, mutta herpeksen voi tartuttaa, vaikka itsellään ei edes huomaisi olevan oireita. Herpes on viruksen aiheuttama tauti.
Voiko herpes olla nielussa?
Yleisimmin suun infektioissa todetaan HSV-1, mutta etenkin nielun alueen infektioissa myös HSV-2 on mahdollinen löydös; se aiheuttaa kuitenkin vain hyvin harvoin uusiutuvan taudinkuvan.
Mikä aiheuttaa herpeksen puhkeamisen?
Herpes-virus pääsee kehoon suun ympärillä tai sisällä olevan rikkoontuneen ihon kautta. Huuliherpes puhkeaa sen jälkeen muutaman päivän sisällä. Virus säilyy kasvojen hermosoluissa piilevänä alkuperäisen tartunnan jälkeen.
Miten estää herpeksen puhkeaminen?
Huuliherpeksen hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti oireiden ilmaannuttua. Näin voidaan estää herpeksen puhkeamisen eteneminen eikä rakkuloita välttämättä edes tule. Apteekista saa ilman reseptiä voiteita huuliherpeksen hoitoon.
Kauanko herpes kestää?
Saatat tuntea kihelmöintiä tai polttavaa kipua ennen rakkuloiden ilmaantumista. Kun ne ovat ilmestyneet, ne tavallisesti puhkeavat, vuotavat, rupeutuvat ja häviävät useamman päivän tai parin viikon kuluttua. Hoitamaton huuliherpes kestää tyypillisesti 7–10 päivää, mutta se voi kestää jopa kaksi viikkoa.
Miten peittää herpes?
Rakkulan voi halutessaan peittää herpeslaastarilla. Huomaamaton laastari suojaa ihoa ja voi estää huuliherpestä tarttumasta niin helposti muihin. Varsinkin rakkulavaiheessa kannattaa pidättäytyä läheisestä kontaktista muiden kanssa tartuntojen estämiseksi.
Antero Mäkinen on lääkäri, joka on erikoistunut sukupuolitautien diagnosointiin ja hoitoon. Hänellä on yli 25 vuoden kokemus alalta, ja hän on auttanut lukemattomia potilaita saamaan tarvitsemansa hoidon. Hän on erittäin perehtynyt kaikkiin sukupuolitauteihin liittyviin näkökohtiin ja on aina ajan tasalla uusimmista tutkimuksista ja kehityssuuntauksista. Hän suhtautuu työhönsä intohimoisesti ja on henkilökohtaisesti kiinnostunut jokaisesta potilaastaan. Hän on omistautunut tarjoamaan parasta mahdollista hoitoa ja asettaa aina potilaidensa tarpeet etusijalle.