Herpes diagnosoidaan yleisimmin oireiden perusteella. Akuutissa vaiheessa näkyvät rakkulat ja haavaumat ohjaavat diagnoosiin. Näin ollen ei useinkaan tarvita laboratoriodiagnostiikkaa.
Miten herpeksen kanssa voi elää?
Herpeksen kanssa oppii vähitellen elämään.”
Kumppanille on tärkeää kertoa tartunnasta rauhallisissa olosuhteissa ennen seksin harrastamista, vaikka se pelottaisikin. Siten kumppani voi itse ottaa vastuun valinnoistaan. – Peittely, pelkääminen ja salailu on raskasta.
Onko herpeksen levittäminen rikos?
Pahoinpitelyn yritystä, eli tässä tapauksessa taudin tartuttamisen yritystä, ei ole rikoslaissa säädetty rangaistavaksi, joten sukupuoliherpeksen on tullut tarttua, jotta kumppaniasi voitaisiin syyttää pahoinpitelystä. Mikäli olet saanut tartunnan, voit tehdä poliisille rikosilmoituksen pahoinpitelystä.
Miten herpeksen saa nopeasti pois?
Pidä infektioalueen päällä jäätä (jääkuutioita kosteassa pyyhkeessä) tai kylmäpakkausta muutaman minuutin ajan useita kertoja päivässä. Tämä voi lievittää huuliherpeksen aiheuttamaa tulehdusta ja helpottaa oloa hetkellisesti. Kosteuta huulia tehokkaasti käyttämällä huulivoidetta, jossa on huulia hoitava UV-suoja.
Miten voi elää herpeksen kanssa?
Herpeksen kanssa oppii vähitellen elämään.”
Kumppanille on tärkeää kertoa tartunnasta rauhallisissa olosuhteissa ennen seksin harrastamista, vaikka se pelottaisikin. Siten kumppani voi itse ottaa vastuun valinnoistaan. – Peittely, pelkääminen ja salailu on raskasta.
Miksi herpes tulee usein?
Stressi, flunssa ja ultraviolettisäteily edesauttavat vaivan puhkeamista. Lisäksi esimerkiksi atoopikot voivat saada laajan ja hankalan herpeksen kasvojen alueelle.” Joillakuilla huuliherpes voi oireilla kuukautisten aikana. Myös huulessa tai muualla kasvoissa oleva haava voi aktivoida virusinfektion.
Voiko herpeksen aikana harrastaa seksiä?
Herpesvirus tarttuu suorassa iho- tai limakalvokontaktissa. Jos sukuelimissä on herpekseen viittaavia rakkuloita tai haavaumia, on syytä pidättäytyä yhdynnästä tai käyttää kondomia. Koska herpes voi tarttua myös oireettomana aikana, kondomia on hyvä käyttää ainakin uuden tai tilapäisen kumppanin kanssa.
Onko Herpekseen rokotetta?
Vesirokkoa vastaan on nykyään olemassa rokote, mutta herpes simplex -virusta vastaan suojautuminen on Laguksen mukaan usein tuuripeliä. ”Toki jos näkee, että on rakkuloita, kontakteja kannattaa välttää. Iso osa saa tartunnan kuitenkin siitä huolimatta.”
Mikä voi laukaista herpeksen?
Laukaisevia tekijöitä useita
Valtaosa saa ennen rakkulan nousemista ensioireita, kuten kihelmöintiä, kutinaa tai kirvelyä. Aktivoitumisen voi laukaista stressi, muut sairaudet, hormonaaliset tekijät tai UV-valo. Tyypillinen esimerkki herpes, joka uusii flunssan tai aurinkoisilla keväthangilla hiihtelyn jälkeen.
Voiko herpeksen kanssa elää?
Eija Hiltunen-Back muistuttaa, että herpeksen kanssa oppii vähitellen elämään, kun sen oireet oppii tunnistamaan itsessään. Herpestä voidaan hoitaa lääkkeillä, joilla voidaan ehkäistä myös sen uusiutumista.
Mitä herpes aiheuttaa?
Huuliherpes aiheuttaa kirveleviä rakkuloita yleensä huuliin, suupieliin tai muualle kasvoihin. Tauti ei ole jatkuvasti aktiivinen, mutta rakkulat uusiutuvat herkästi ja ilmestyvät usein samaan paikkaan. Herpeksen oireet saattavat aktivoitua esimerkiksi stressin, flunssan tai voimakkaan auringon UV-säteilyn seurauksena.
Voiko herpeksen saada vessasta?
Seksitautia et voi saada julkisesta vessasta tai saunan lauteilta, vaan tartuntaan tarvitaan suojaamatonta seksiä.
Mistä tietää onko genitaaliherpes?
Genitaaliherpeksen oireet
Alkuoireita ovat ulkosynnyttimien kirvely ja kutina, ja sen jälkeen ilmestyvät rakkulat genitaalialueelle. Rakkulavaiheesta kehittyy haavavaihe ja sen jälkeen rupivaihe. Ensimmäinen herpestulehdus on yleensä rajumpi, ja siihen liittyy usein virtsaamisvaikeuksia.
Antero Mäkinen on lääkäri, joka on erikoistunut sukupuolitautien diagnosointiin ja hoitoon. Hänellä on yli 25 vuoden kokemus alalta, ja hän on auttanut lukemattomia potilaita saamaan tarvitsemansa hoidon. Hän on erittäin perehtynyt kaikkiin sukupuolitauteihin liittyviin näkökohtiin ja on aina ajan tasalla uusimmista tutkimuksista ja kehityssuuntauksista. Hän suhtautuu työhönsä intohimoisesti ja on henkilökohtaisesti kiinnostunut jokaisesta potilaastaan. Hän on omistautunut tarjoamaan parasta mahdollista hoitoa ja asettaa aina potilaidensa tarpeet etusijalle.